Razkrito

Zemlja je bolj zelena kot je bila pred 20 let, zahvaljujoč Kitajski in Indiji!

Sodeč po objavi Ameriške Vesoljske Agencije NASA, je naša zemlja malce bolj zelena, kot je bila pred dvajsetimi leti! Dodatne zelene goščave izvirajo iz dveh številčno največjih držav na svetu – Indije in Kitajske.

Nova študija je bila objavljena v časniku Nature Sustainability, ki poroča, da se je globalna pokritost z zelenjem povečala za približno 5% od začetka tisočletja.

Za boljši prikaz površine, ta razlika je približno enaka kot celotni amazonski pragozd.

Raziskovalci so do teh zaključkov prišli s pomočjo primerjave zemljevidov, ki sta jih ustvarila dva satelita v letu 2000 in 2017.

Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) daje raziskovalcem možnost visoko resolucijskih podatkov skupaj z zelo natančnimi vizualnimi prikazi, s katerimi lahko opazujejo vse detajle zemlje, vključno z vegetacijo.

“Kitajska in Indija zajemata območja s približno tretjino zelenja, čeprav na drugi strani pokrivata le 9 % zemeljske površine, ki je pokrita z vegetacijo… to je presenetljivo odkritje, sploh v luči standardnih domnev o degradaciji zemlje zaradi preko izkoriščanja naravnih virov v visoko poseljenih državah” je razložil avtor študije, Chi Chen, z Bostonske univerze.

To je posledica ambicioznega projekta, ki ga je začela Ljudska republika Kitajska v 90ih letih prejšnjega stoletja, kot svoje orožje v boju z onesnaževanjem zaradi močne industrije.

Kako jim je to uspelo? S pomočjo izjemne propagandne kampanje in vpoklicem državljanov in vojakov, so uspeli povečati zelenost svoje države za več kot 40%.

Ogromni odseki puščave so bili spremenjeni v gozdove, med drugim tudi masivna Kubuqi puščava, ki se je je držalo ime »morje smrti.

Tian Qingyun opravlja poklic gozdnega čuvaja že 37 let in je bil del ekipe, ki je skrbela za sajenje zelenja v puščavi. Ob začetku del ni bilo tam ničesar razen sipine za sipino, čez katere so bučali peščeni viharji.

“Za obvladovanje puščave se je država odločila, da jo vklenemo v obroč dreves in travnatih površin. Nato smo puščavo prerezali na pol z izgradnjo 100 kilometrov dolge avtoceste in se lotili puščave po zaplatah“ je še razložil Qingyun.

“Krotenje puščave je zahtevalo izjemne napore” in nato prične razlagati nekatere izmed preizkušenj, s katerimi so se soočili med svojim podvigom.

Le nekaj mesecev po zasaditvi več kot 300 hektarov je ogromna peščena nevihta prihrumela čez to območje. Ko se je pesek polegel, so z žalostjo opazili, da je bilo več kot 70% površin uničenih.

Vendar niso obupali. Od njihovih začetnih korakov do danes, je bilo v obsežne gozdove spremenjenih več kot ena tretjina puščave.

Zelenje ima namreč ogromno prednosti – preprečuje poplave in regulira ogromne količine ogljikovega dioksida, ki jih dnevno izpuščamo v svoje ozračje.

V Indiji pa je presežek zelenja posledica kmetovanja. Agrikulturni razvoj predstavlja več kot 82% vsega novega zelenja v tej državi. Za primerjavo, Na kitajskem predstavlja posledica takšnih dejavnosti le 23%.

 TheMindUnleashed

Tako Kitajska kot Indija sta v zadnjih letih še dodatno okrepili svoje podvige za ozelenitev površin v želji po zadovoljitvi potreb njunih izjemno hitro rastočih prebivalstev.

Indija je v letu 2017 zrušila rekord v največ posajenih drevesih, v le 12 urah so posadili več kot 66 milijonov sadik.

Takšni primeri planiranega pogozdovanja so izjemno pomembni za prihodnost našega planeta. Sploh, ko vzamemo v obzir kakšne količine ogljikovega dioksida vsakodnevno izpuščamo v naše ozračje za kratko ročne rezultate na račun dolgoročnega zdravja našega okolja.

Kljub vsem aktivnostim, pa bo Kitajska morala narediti še več, da bodo presegli škodo, ki jo povzročajo z masovno industrijo.

To poročilo nam daje upanje, vendar pa je pred nami še ogromno dela in veliko skrbi. Med drugim je izjemnega pomena upad vegetacije v tropskih delih sveta, ki bi lahko močno vplivala na biodiverziteto našega planeta.

Znanstveniki so obenem zaskrbljeni, da bi pomanjkanje neonesnažene pitne vode v Indiji lahko zaustavilo projekte ozelenjevanja države. Na srečo se ljudje zmeraj bolj zavedajo kompleksnosti projekta in se trudijo obrniti ta nevarni trend.

Tudi vi lahko pomagate na poti k rešitvi. Preprosto posadite drevo!

Dodaj komentar