Razkrito

8 živil za zdravo trebušno slinavko

Prebavni trakt je precej zapleten del človeškega telesa. Začne se tam, kjer hrana vstopi v usta in se razteza navzdol po požiralniku, skozi želodec in črevesje do konca, kjer zapusti telo. Obstajajo tudi številni stranski procesi, vključno z trebušno slinavko.

Trebušna slinavka je zelo pomemben del prebavnega sistema, saj nevtralizira in uravnava kislo hrano z uporabo encimov. Ti encimi pomagajo telesu prebaviti beljakovine, ogljikove hidrate in lipide iz hrane, ki jo jeste. Ko je vaša trebušna slinavka zdrava, se sladkor v vašem sistemu pravilno regulira kar omogoča zdrav prebavni sistem. Naslednja živila lahko pomagajo vaši trebušni slinavki pravilno opraviti svoje delo.

1. Kurkuma

Kurkuma je aromatični prah, ki prihaja iz rastline iz družine ingverjev. Pogosto se uporablja za barvanje in aromatiziranje različnih jedi hrane, zlasti azijske hrane. Ima številne koristi za zdravje, vključno s protivnetnimi koristmi, ki lahko zmanjšajo bolečino. Ta naravni izdelek pomaga trebušni slinavki proizvajati insulin, preprečevati sladkorno bolezen in uravnavati raven sladkorja v krvi.

2. Česen

Če obstaja en izdelek, ki je v preteklih letih prejel veliko izpostavitve, je česen. Pravzaprav ste verjetno slišali, da posamezniki govorijo o uživanju kombinacije medu in česna na prazen želodec. Zagotovo lahko pomaga pri prebavnem procesu, vendar gre veliko dlje od preprostega blaženja prebave. Česen vsebuje antibiotične lastnosti in ko je kombiniran z nekaterimi živili, se učinek pomnoži. Nekatera živila, ki se lahko lepo združijo s česnom, so čebula, med in piskavica. Z rednim uživanjem teh živil lahko izboljšate svoj imunski sistem in pomagate pri delovanju mnogih notranjih organov, vključno z trebušno slinavko.

3. Špinača

Špinača je bogat vir železa in vitamina B. Vitamin B neguje trebušno slinavko, železo pa pomaga omiliti vnetje. Špinačo lahko kombinirate z različnimi živili, da bi trebušni slinavki še dodatno pomagali. Veliko ljudi uživa špinačo in mešanico skupaj s česnom ali s čebulo in solato.

Še ena prednost špinače je, da vsebuje veliko MGDG, za katero je znano, da se naravno bori proti raku in lahko pomaga zmanjšati tveganje za rak trebušne slinavke.

4. Brokoli

Križnice so znane po svojih sposobnostih boja proti raku in lahko pomagajo trebušni slinavki pri obrambi pred boleznimi. Križnice vključujejo zelje, ohrovt, cvetačo in brokoli.  Vsi so polni flavonoidov, ki so idealni za razstrupljanje človeškega telesa.

5. Grozdje

Pogosto je priporočljivo jesti rdeče grozdje, ker vsebuje resveratrol, močno antioksidativno snov. Uživanje rdečega grozdja, lahko zmanjša vnetje trebušne slinavke in odstrani rakaste celice tudi v trebušni slinavki.

Na splošno se priporoča uživanje surovega rdečega grozdja na dnevni osnovi. Kozarec rdečega vina pa je prav tako lahko priporočiljiv.

6. Sladki krompir

Obstaja teorija, da bi morali jesti hrano, ki je podobna notranjemu organu, ker je dobra za ta organ. Na primer, morda boste slišali o uživanju zelene za kosti, paradižnika za srce ali orehov za naše možgane. Sladki krompir je zelo podoben naši trebušni slinavki. Ne samo, da ima podoben videz, vendar obstajajo dokazi, da lahko zmanjšajo tveganje za raka trebušne slinavke do 50%. Prav tako ima sladki krompir nizek glikemični nivo, zato počasi izpušča krvni sladkor v krvni obtok.

7. Origano

Veliko motenj, povezanih z oksidacijo, lahko zdravimo z origanom. Ima močan antioksidativni učinek in je lahko antihiperglikemičen, kar je odlično za trebušno slinavko.

8. Regrat

Redno pitje čaja iz regratov lahko pomaga pri razstrupljanju jeter in trebušne slinavke. Obstajajo tudi nekateri dokazi, ki kažejo, da se ekstrakt korenine regrata lahko bori proti rakastim celicam, ne da bi bil preveč agresiven do ne-rakavih celic.

 

Bonusi za zdravo trebušno slinavko:

  1. Če imate pankreatitis, mora približno 30-40% kalorij izvirati iz maščob iz naravnih virov.
  2. Izogibajte se predelani hrani, rafiniranim ogljikovim hidratom in alkoholu.
  3. Tveganje za pankreatitis lahko zmanjšate tako, da pijete veliko vode ves dan.

Dodaj komentar