Razkrito

6 razlogov zakaj v dieto nujno vključite avokado!

Ali veste zakaj so ti eksotični zeleni sadeži tako popularni? Preberite zakaj morate avokado nujno dodati na svoj jedilnik!

Avokado je visoko kaloričen in poln maščob, zato na prvi pogled ne deluje kot najbolj primerno živilo. Vendar pa kalorije in maščobe teh slastnih sadežev popolnoma drugače učinkujejo na vaše telo kot masten dunajski zrezek in pomfrit.

Preberite 6 razlogov zakaj naslednjič v trgovini izberite avokado:

1. Avokado je poln zdravih maščob

Več kot ¾ kalorij v avokadu je v obliki maščobe, vendar to ne pomeni, da gre za slabe maščobe. Avokado namreč sestavljajo nenasičene maščobe, ki so izjemnega pomena za zdravje vašega srca.

2. Avokado pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka

Avokado ima visoko vsebnost kalija, ki je nujno potreben za normalno uravnavanje krvnega tlaka. Normalen krvni tlak pa je izjemno pomemben za vaše zdravje, saj previsok pritisk vodi v arterijsko hipertenzijo, povečano možnost ledvičnih problemov in ostalih resnih zdravstvenih zapletov.

3. Odličen vid in zdrave oči z avokadom

Vsak del telesa potrebuje ustrezno prehrano in pri tem tudi vaše oči niso izjema. Kot so govorile že vaše babice, je za dober vid nujno potrebno uživanje korenja, vendar pa je pri tem nepogrešljiv tudi avokado. Ta sadež vsebuje velike količine sestavin zeaxanthin in lutein, ki sta nujno potrebna za dobro delovanje vaših oči.

4. Avokado je nepogrešljiv pri hujšanju

Želite shujšati? Potem se vam verjetno zdi, da je vnos velike količine maščob popolnoma nesmiseln. Vendar pa je avokado sestavljen iz edinstvene mešanice vlaknin in maščob, ki vas bodo nasitili za dalj časa. Tako se boste lažje izognili nezdravim prigrizkom in s tem posredno prispevali k zdravi izgubi teže.

5. Avokado znižuje slab holesterol v vašem telesu

Zdravniki in medicinsko osebje pogosto govori o dobrem (HDL) in slabem (LDL) holesterolu. Raziskave kažejo, da uživanje avokada znižuje slab holesterol!

6. Avokado znižuje tveganje za raka

Avokado ima nekatere substance, ki naj bi imele anti-kancerogene lastnosti. Na tem področju je sicer potrebnih več raziskav, vendar znanstveniki verjamejo, da te substance lahko pomagajo zniževati oksidativni stres in zmanjševati možnost za rakava obolenja, še posebej raka ustne votline. Uživanje avokada lahko pomaga pri uničevanju predrakavih in rakavih celic!

Kako si vi najraje pripravite avokado? Zaupajte nam vaš recept v komentarjih!

1 komentar