Razkrito

V Afriki odkrili izjemno redkega albino slona!

Ne zgodi se vsak dan, da lahko vidite albin mutacijo divje živali, zato si lahko predstavljate kako šokiran je moral biti 58-letni Nicki Coertze, ko je ugledal majhnega bledega slončka z rožnatimi ušesi.

Redko videna žival je bila opažena v Južni Afriki, v narodnem parku Kruger.  Gospod Coerteze, redni obiskovalec narodnega parka že od mladih nog tam letno preživi več kot 30 dni, pravi, da česa takšnega do sedaj še ni videl!

Mali rožnati velikan je iz črede izjemno izstopal, zaradi česar so ga tudi tako hitro ugledali. Vendar pa prav njegova zanimiva pojava predstavlja tudi nevarnost za malega slončka. Tako, kot so ga hitro opazili Coertze in njegova družina, bo hitro opažen tudi s strani plenilcev, ki jih v narodnem parku ne primanjkuje.

©Nicki Coertze/ Caters News

Druga nevarnost za malega slončka pa je, da so živali, ki trpijo za albinizmom, izjemno občutljive na sončno svetlobo. To pa je v žgočem afriškem okolju lahko hitro usodno.

Glede na dr. Ian Whyte, specialista za velike živali v narodnem parku Kruger, je albinizem pogosta genetska mutacija pri živalih, vendar pa jih opazimo zelo poredko, saj je stopnja preživetja takšnih živali izjemno nizka.

©Nicki Coertze/ Caters News

Čeprav zaenkrat domnevajo, da je mali slonček albin, to zaenkrat še ni uradno pšotrjeno. Mogoče je tudi, da gre za belega slona, kar prav tako predstavlja izjemno redkost v živalskem kraljestvu.

Najlažji način za določitev albinizma je v obliki rozastih oči. Na nesrečo ima slonček na vseh fotografijah priprte oči, kar lahko nakazuje na občutljivost in poskus, da zaščiti oči pred sončno svetlobo.

Coertze je omenil tudi, da ostale živali belega slončka niso obravnavale s kakšno dodatno pozornostjo in so ga imeli enakovrednega ostalemu podmladku črede.

©Nicki Coertze/ Caters News

V Afriki so albino sloni smatrani kot izjemna redkost. Redki primerki, ki prebivajo v tej regiji pogosto trpijo zaradi kožnih bolezni in slepote, saj nimajo nobene zaščite pred močjo sonca.

Kako pa se vam zdi mali slonček, je bolj prikupen od običajnih sivih slonov?

Dodaj komentar